Wednesday, February 29, 2012

Gombavilág

Újabb érdekességek, ajánlások a minden február 29-én jelentkező gombás hírcsokorban:

A közelgő kucsmagomba szezonra tekintettel elsőként érdemes beleolvasni a kucsmagombák genetikájával foglalkozó cikkbe, amelyből kiderül, hogy a kucsmagomba már 129 millió évvel ezelőtt külön vált a többi gombától. Hol volt akkor még az ember, dinoszauruszok uralták a világot, de szerencsénkre nem kedvelték a kucsmagombát, és nem ették el előlünk. Más állatok, pl. bizonyos hangyák viszont kedvelik.

Akiket még részletesebben érdekel a gombák tudománya, idén résztvehet a három-négy évente megrendezésre kerülő Magyar Mikológiai Konferencián.

Legutóbb már ajánlottam egy hasznos cikket gombafotózáshoz, de ötletekből sosem elég. Ezen az oldalon kevesebb a szöveg, több a kép. Az sem árt ha tudjuk, mit jó elkerülni a gombák fényképezésekor, ez a cikk 10 + 1 gyakori hibára világít rá.

2012-ben az okostelefonosok már könnyebb hátizsákkal indulhatnak az erdőbe gombászni, magyar nyelvű androidos gombahatározó jelent meg. Persze a gombaismereti tanfolyamról és a szakellenőrről ezzel együtt se feledkezzünk meg.

Gyakran frissül, számos gombafajt bemutat a személyes hangvételű Gombamánia blog.

És végül egy személyes kedvenc: gombafüggők üvegből.

Tuesday, February 07, 2012

Szarvasgombás ricottagnocchi

Régen írtam utoljára szarvasgombás receptet, ezért röviden összefoglalom, mire figyeljünk vele kapcsolatban. Fontos, hogy a gomba minél frissebb legyen, úgy tudjuk igazán értékelni ízét és illatát. Vásároljunk megbízható forrásból, és otthon ne tároljuk sokáig, próbáljuk minél hamarabb felhasználni.  A szarvasgomba gondos tárolás mellett is napról napra veszít aromájából. Tartsuk jól záródó üvegben, edényben szalvétán vagy papírtörlőn,  a tárolóedényben keletkezett párát időről időre töröljük le. Érdemes a gombát nyers tojással összezárni, remekül átveszi az aromáját, így egy gomba áráért bónuszként egy szarvasgombás tojásételhez is jutunk. A szarvasgombát felhasználás előtt alaposan mossuk meg, folyó vízben kefével távolítsunk el róla minden piszkot, földet. Ne süssük, főzzük magas hőmérsékleten sokáig, mert elveszti aromáit. Zsíros közegben tud a legjobban kibontakozni (pl. vaj, tejszín, olívaolaj), ezt mindig tartsuk szem előtt, amikor fogásokat tervezünk vele.
A szarvasgomba szezon vége felé járva lehet, hogy nyárig várni kell mire újra elkészíthetjük ezt az ételt, de nyári szarvasgombából is nyugodtan nekiláthatunk, nem csak a télen kaphatókból finom. Az adag főételként inkább két személynek, előételként 4 - 6  személynek elegendő.  A szarvasgombát ne reszeljük, szeleteljük előre, csak közvetlenül tálalás előtt.

Hozzávalók:

50 dkg rikotta
2  tojás
5 dkg reszelt parmezán (vagy grana padano)
15 dkg liszt
8 dkg vaj
2 ek apróra vágott snidling
1 diónyi szarvasgomba (kb. 18-20 g)
frissen őrölt feketebors

A tojást kissé felverjük, összekeverjük a rikottával,  a parmezánnal, kevés sóval, borssal és a liszttel, lágy tésztát kapunk. A tésztát kettéosztjuk és, belisztezett kézzel két, kb. 2 cm átmérőjű hurkát sodrunk belőle. Két centiméteres darabokra vágjuk, a darabokat egy villa fokával kissé, megnyomjuk, mintázzuk (egy tepsin szétterítve, letakarva ezen a ponton a hűtőbe tehetjük, ha később szeretnénk csak elkészíteni).
Egy nagyobb lábosban vizet forralunk, sózzuk, és adagonként kifőzzük a gnocchit. Miután feljött a víz felszínére kb. 2 perc alatt készen van. Szűrőkanállal kiszedjük, lecsöpögtetjük.
A vajat kis lángon megolvasztjuk, és hagyjuk kissé megbarnulni (vigyázzunk, ne égessük el!). A gnocchit megforgatjuk a barnított vajban és átforrósítjuk. A megtisztított, szárazra törölt gomba felét lereszeljük, és a snidlinggel együtt összeforgatjuk a gnocchival. A gomba másik felét vékony szeletekre gyaluljuk, és megszórjuk vele a tányérokra szedett gnocchit.




A ricottagnocchi receptje az Epicurious oldalán található.