Sunday, May 06, 2012

Borjúmáj kucsmagombával



A tavalyi évnél is jobban megkésve, de végre indul a gombaszezon a blogon, és egyből az ízletes kucsmagombával. Sajnos idén számunkra kimaradtak a korábbi fajok, a cseh kucsmagomba, a pusztai kucsmagomba és a hegyes kucsmagomba is - a szintén elég gyakori fattyú kucsmagombát nem nagyon szoktuk szedni.
A kucsmagombák legkedveltebb étkezési gombáink közé tartoznak, nem csak jó ízük, hanem korai megjelenésük miatt is. Ha nagyobb mennyiségű hegyes vagy ízletes kucsmagombát találunk, szárítani is érdemes, jól megtartja aromáját.
Mostanában egyre gyakrabban olvasok a neten terjedő olyan recepteket, melyekben a kucsmagombát nyersen, vagy minimális hőkezelés után használják az ételekben. Talán egy-egy ilyen falat nem okoz problémát, de tartsuk észben, hogy érzékenyebb gyomrúaknak, különösen nagyobb mennyiség elfogyasztása esetén, a nem kellően megsütött, megfőzött kucsmagomba igen kellemetlen órákat okozhat!

Hozzávalók (2 személyre):

25 dkg ízletes kucsmagomba
25 dkg borjúmáj
2 evőkanál olaj
3 kis salottahagyma
2 ek sherry
3-4 zsályalevél
frissen őrölt só
2 evőkanál tejszín

A gombát megtiszítjük és hosszában negyedekre vágjuk.
A májat csíkokra vágjuk (közben a hártyát, ereket eltávolítjuk).
A hagymát apróra vágjuk, és az olajon kis lángon 10 perc alatt üvegesre pároljuk. Hozzáönjük a sherryt, teljesen elpárologtatjuk, majd hozzáadjuk a gombát és fedő alatt 15 percig pároljuk. Ha a 15 perc végén túl sok leve lenne, kicsit nagyobbra vesszük a lángot és egy keveset elfőzünk belőle, de nem kell az egészet elpárologtatni, jó, ha marad rajta. Beletesszük a zsályát, és hozzáadjuk a csíkokra vágott borjúmájat. Újraforrástól számítva időnként megkeverve 6-7 percig főzzük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tejszínt, átforrósítjuk és azonnal tálaljuk.
Nálunk héjában megfőzött kiflikrumpli és zöldsaláta volt hozzá a köret.

9 comments:

Jakab said...

Megőrülök. Összefutott a nyál a számban. Ezt aztán igazán meg lehet kívánni. De vajon hol lehet kucsmagombát szedni???

Zsuzsa said...

Tartok tőle, hogy az idei szezonnak már vége sajnos. Egyébként szereti a kőris társaságát, ilyen erdőkben érdemes körülnézni.

Jakab said...

Azt azért elárulod hogy mégis melyik égtájon élsz? :-)
Hétvégén az Őrségbe megyek, reménykedem, hogy találok valamit.

Zsuzsa said...

Sajnos az Őrség kucsmagomba szempontjából nem igazán ígéretes, de talán akad más. Ha még nem ismered, ajánlom a netgombasz.hu fórumát, illetve az index gombázós topikját, ott mindig találsz naprakész információkat, merrefelé, milyen gombára lehet számítani. Külföldön vagyok, így érdemi információkkal nem tudok segíteni. Ezek a kucsmagombák sem hazaiak. :)

nagypapi said...

Jakab: az idei (hazai) kucsmagomba szezon lefutott, de figyeld a netgombász programokat, időben szólunk, mikor mire érdemes elindulni.
Neked Fehérvárról Szárliget a legközelebbi "tuti" ízletes kucsmagomba lelőhely.
NP

Zsuzsa said...

Köszi, NP!

nagypapi said...

Lassan megint aktuális a bejegyzés...:)

Anonymous said...

Mar lejart a szezon. A recept viszont jo mas gombakkal is. Homer

Zsuzsa said...

huh, erről a szezonról csúnyán lemaradtam. csak egy kucsmagombás palacsintát készítettem. össze kéne szedni magam legalább a többi gombával kapcsolatban. :)