A sötét trombitagombát sokan fűszergombának tartják, mivel íze kellemes, fűszeres, egyeseknek akár túl erős is, de nem tartozik a kiadósabb gombafélékhez. Húsa vékonyka, alig van rajta "harapni való" színe sötétszürke, időnként szinte fekete, az ételt is elszínezheti. Viszont az egyik legkönnyebben szárítható gomba, napsütéses időben néhány óra alatt zörgősre szárad, és máris lehet az üvegbe tenni a gombaszegény téli napokra. Jól jön a levesek, mártások ízesítéséhez. Frissen is érdemes kipróbálni, töltelékbe, levesbe, de saláta is készülhet belőle. A netgombász recepttárában is van egy kiváló, kipróbálásra érdemes trombitagombasaláta recept, és itt következik egy másik.
Még augusztusban készült, az első idei trombitagomba hullám idején, a pontos arányokat nem jegyeztem fel.
Szükséges hozzá kb. két csésze főtt aprószemű fehérbab, 2-3 nagyobb marék apróra vágott és vajon megpárolt trombitagomba, fél csészényi házi majonéz, egy pici só és frissen őrölt bors, kevés apróra vágott petrezselyemzöld. Alapos összekeverés után érdemes minimum 2-3 órát a hűtőszekrényben összeérni hagyni.
Őszi napokra való recept.