Friday, July 23, 2010

Vargányás papucs


Ha minden igaz, csapadékos időnek nézünk elébe, és a nagy hőség után újra kedvez az időjárás a gombáknak. Ez a papucs még az előző vargányahullámban készült, és bár nem olyan gyors, mint az előző levelestészta alapú lepények, érdemes kipróbálni. A vastagabbra szelt vargányaszeletek jól kiadják ízüket a joghurtos kelt tésztán. Persze nem csak papucsalakúra lehet formázni, engem a török pide ihletett meg.

Hozzávalók:

a tésztához:

22 dkg liszt
1 tk szárított élesztő
1 ek olívaolaj
1/2 tk só
1,5 dl langyos víz

a tetejére:

6 ek sűrű török joghurt
1-3 gerezd fokhagyma, ízlés szerint
15-20 dkg vargánya
bors
4 ek olívaolaj

A tésztához valókat összegyúrjuk, néhány percig dagasztjuk, majd letakarva 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A fokhagymát felaprítjuk, a vargányát felszeleteljük.
A megkelt tésztát kétfelé vesszük, és két hosszúkás, kb. 8 cm széles, 6-8 mm vastag  "papucsot" formázunk belőle. Megkenjük a joghurttal, megszórjuk a fokhagymával, elrendezzük rajta a vargányaszeleteket, végül sózzuk, borsozzuk, és meglocsoljuk az olívaolajjal.
Előremelegített sütőben 200 fokon addig sütjük, míg a széle picit pirulni kezd, vigyázzunk, ne süssük túl.

Wednesday, July 14, 2010

Kakukkfüves, vargányás lepény


A gyorsan elkészíthető ételek közé tartozik ez a recept is, kiváló arra, hogy fenntartsa az ember lelkesedését, amíg a többi szedett gombát pucolja, feldolgozza, és a tartósítás módjain morfondíroz. Reméljük, lesz még ilyenben részünk idén, az ország nagyrészén a forróság már sajnos végett vetett a legutóbbi vargányahullámnak.
Szerencsés, ha épp van otthon a hűtőben félkész levelestészta, akkor még a kiolvadásra sem kell várni.

A vagágányát megpucoljuk, szeletekre vágjuk. A levelestésztát a tepsire terítjük, sűrű török joghurttal megkenjük (a lecsepegtetett sima is jó természetesen, csak akkor jelentősen megnő az elkészítési idő), és szépen elrendezzük rajta a gombaszeleteket. Megsózzuk, rámorzsoljuk a friss (lehetőleg vadon termett) kakukkfüvet, és forró sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Kisebb adagokban előételként, vagy nagyobb adagban salátával főételként fogyasztjuk, bár egy kiadós gombászás után nem biztos, hogy hosszú időre jól lakunk vele.

Friday, July 02, 2010

Zsályás, vargányás spagetti


Hétvégén végre kijutottunk vargányázni. Bár sok eső volt, dömping nincsen, menni kell a zsákmány után. Nyári és bronzos vargányát szedtünk, sajnos ebben a nyár eleji időszakban magas a kukacosok aránya. A legszebb darabok kerülnek a friss ételbe, a még használhatóakat szárítom. Délutánonként, zárás előtt a piacokon elég jó áron lehet már vargányát venni Budapesten is, válogassunk bátran, hátha sikerül elkerülni a kukacosokat. A méret nem garancia, az egész pici gombában is nyüzsögnek olykor, próbáljunk minél jobb kinézetű, minél keményebb darabokat keresni.

Hozzávalók (2 személyre):

25 dkg spagetti
20-25 dkg vargánya
1 ek vaj
3 ek csirkealaplé
1,5 dl tejszín
4-5 zsályalevél apróra vágva + 10-12 egészben a tálaláshoz
3-4 dkg grana padano
bors

kevés olívaolaj a sütéshez

A spagettit sós vízben megfőzzük.
A vargányát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, és egy evőkanál vajon a csirkealaplével és az apróra vágott zsályával 8 percig pároljuk. Hozzáöntjük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, egyszer felforraljuk.
A sajtból vékony forgácsokat vágunk.
Egy pici lábosban felforrósítjuk az olívaolajat. Beledobjuk a zsályaleveleket, egyszer megfordítva fél percig sütjük. Papírra szedjük.
A tányéron elrendezzük a spagettit, rámerjük a gombamártást, a tetejét grana padanóval és a sült zsályalevelekkel meghintjük. Azonnal tálaljuk.