Monday, March 29, 2010

Kucsmagombás, medvehagymás rizs

Szépen terem a cseh kucsmagomba, a piacokon is lehet kapni már. A szél viszont, jó lenne, ha elállna végre, különben nagyon lerövidül a szezon, a tavalyi kurta kucsmagomba szezon épp eléggé megviselte a gombászlelket, idén megérdemelnénk a bőséges termést. Bár a cseh kucsmagombát leginkább azért becsüljük, mert a tavasz legelső, kiadósabb ehető gombája, íze sem lebecsülendő. Ezen a hétvégén nem csak kucsmagomba, hanem friss, zsenge medvehagyma is jutott, jól összeillenek a tányéron is.
Ezt a kucsmagombás medvehagymást rizst legjobb, ha pecsenyelével bőségesen meglocsolva, ropogós pecsenyekacsával, és egy-két pohár St Andrea Pinot Noir-ral tálaljuk. Ezek híján más mellett is megteszi. :)

Hozzávalók (4-5 személyre):

egy nagy bögre rizs
2 ek kacsazsír (vagy olaj)
25-30 dkg cseh kucsmagomba (tönkje nélkül)
1 sárgarépa, kockára vágva
1 kisebb cukkíni fele
frissen őrölt feketebors
8-10 levél medvehagyma, + 1-2 levél a díszítéshez

A rizst egy ek. kacsazsírral a szokás módon elkészítjük.
A gombát alaposan megtisztítjuk (a kucsmagombát szabad, sőt kell is mosni), a nagyobbakat félbevágjuk.
A cukkínit uborkareszelőn lereszeljük, és vékony csíkokra vágjuk. A maradék egy ek. kacsazsírt egy serpenyőben felforrósítjuk, rádobjuk a gombát, kevergetve pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk. Amikor kissé összeesett, hozzáadjuk a répát és a cukkínit, és közepesnél kissé nagyobb lángon megpároljuk. A levét hagyjuk majdnem teljesen elfőni. Közben a medvehagymát csíkokra vágjuk, és a gombához adjuk. Amikor már csak 2-3 evőkanálnyi lé van a gombán levesszük a tűzről, és a rizshez adjuk, jól összekeverjük. Tálalásig melegen tartjuk. A tányéron csíkokra vágott medvehagymával díszítjük.


Sunday, March 28, 2010

Cseh kucsmagomba - ötödik tavasz a blogon



Ez már volt egyszer, de mit tegyünk, ha örökzöld kedvenc. Különben is ez a tematikus blog hátránya, mindig ugyanazok az évszakok, mindig ugyanazok a gombák, mindig ugyanazok a receptek, mindig ugyanaz a szakácsnő.
Tehát aszalt szilvával töltött cseh kucsmagomba baconba tekerve. Szóba sem került más elkészítési mód az idei első rendes adag kucsmagombából (múlt héten össze-vissza nyolc darabot találtunk), a gyerekek boldogok lennének, ha az egész szezonban csak ezt készíteném belőle. A tepsi sütés előtt zsúfolásig tele volt, ezzel számoljunk az adagok tervezésénél. Előételként elegendő fejenként néhány darab, de ha sok nagyméretű kucsmagombára teszünk szert, főételként is fogyasztható friss, jó minőségű fehérkenyérrel. A kucsmagomba tönkjét csavarjuk ki, mossuk meg a gombát - ez egy kivételes gomba, itt gyakran nem csak elnézhető a mosás, de kikerülhetetlen is, a redőkben annyi homok, piszok, miegymás lapulhat meg - dugjunk bele egy fél vagy egész aszalt szilvát, csavarjuk bele egy darab baconbe, és 180-200 fokon süssük meg. A tepsit ajánlatos sütőpapírral kibélelni.

Egy kis olvasnivaló:

Thursday, March 18, 2010

Megint a szarvasgombáról

Nemsokára indul a kucsmagombaszezon (az utóbbi egy hétben gyanúsan sok kucsmagomba-találatot hoz a statisztikám, lehet, hogy valahol már tömegesen szedik titokban, és én még csak tudni sem tudok róla?), addig is itt van egy érdekes szarvasgombás poszt sok képpel (angolul) a nagy tételben való begyűjtéséről és egy recept.
Március elején a Dunakanyar Szarvasgombász Egyesület rendezésében Gödöllőn részt vettünk egy Kalla Kálmán által szarvasgombára komponált vacsorán, ahol első fogásként sütőtökkrémleves szerepelt. A vacsorán nem csak finom szarvasgombás ételekhez jutottunk, hanem jó minőségű friss szarvasgombához is, azzal készült az otthoni ismétlés.

Sütőtökből és krumpliból hagymával, sóval, borssal és csirkealaplével levest főztem, kevés tejszínt öntöttem hozzá és botmixerrel turmixoltam. A levest melegen tartottam, és közben kevés, kisebb csíkokra vágott libamájat vasserpenyőben kissé megpirítottam. Egy kisebb szarvasgombát lereszeltem, a levesbe kevertem, tetejére került a libamáj és néhány vékony szelet szarvasgomba.

Jó volt, jó volt, de Kálmáné jobban ízlett. ;)

Thursday, March 04, 2010

Diós vargányás-tinórus torta

Az előző posztban már emlegetett netgombász farsangra készült a torta. Az alap egy omlós tészta, amibe darált dió kerül. A töltelék gombás, egy adag fagyasztott vegyes tinórus-vargányás keveréket használtam fel hozzá. A gombát apróra vágva tettem el, fagyottan került a hagymás olajra, és az összes levét elpárologtattam. Nagyon kellemes recept, nyáron friss gombával is el fog készülni, sőt lehet, nem is várok addig, mert kucsmagombával elképzelve is nagyon ígéretesnek tűnik.

Hozzávalók (egy 24 cm-es kerek tortaformához):

a tésztához:

17 dkg vaj
1 tojás
15 dk liszt
10 dkg darált dió

a töltelékhez:

3 tojás és 1 tojássárgája
3 dl tejszín
2 ek vaj
1 apróra vágott lilahagyma
30 dkg vegyes tinóru és vargányagomba
3 dkg reszelt sajt (nálam gauda)

A tésztához valókat összegyúrjuk, és legalább egy órára hűtőbe tesszük. Nekem a tészta így is elég ragacsos és nehezen kezelhető maradt, ezért nem nyújtottam, hanem belenyomkodtam a kivajazott cakkos szélű gyümölcstortaformába. Előmelegített sütőben (légkeverés, 180 fok) 15 percig sütjük, majd kivesszük és tíz percig pihentetjük.
A vajon megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a gombát, kis lángon 5-6 percig pároljuk, majd a lángot nagyobbra vesszük, és az összes levet elpárologtatjuk.
Habverővel összekeverjük a tojást a tejszínnel és a sajttal. Belekeverjük a gombát, és a félig megsült tésztaalapra öntjük. 170 fokon a sütő alsó részén további 25-30 percig sütjük.

receptötlet: Szakácsok könyve, 632.old.

Monday, March 01, 2010

Vargányás kukoricás kenyér

Sajnos sem erről, sem a következő receptről nem készült kép. A netgombász farsangra vittem a (később bejegyezésre kerülő) diós vargányás tortával együtt, és nem sikerült használható képet készíteni róla. De nagyjából sárga és kerek. A netgombász farsang ételkínálata az eddig megszokottakhoz hasonlóan fantasztikus volt, jobbnál jobb, többségében gombás fogások kínálták magukat. Persze nem csak az ételek a fontosak ilyenkor, hanem a találkozás is gombásztársainkkal, az elmúlt gombászév eseményeinek felemlegetése, és a következő esélyeinek latolgatása. Meg volt jelmezbemutató, tombola, árverés, így az egyesület kasszája is hízott egy kicsit. Ezúton is köszönet az ötletgazdáknak, megvalósítóknak, a tárgynyeremények biztosítóinak és a lelkes vásárlóközönségnek!
Erre a receptre a River Cottage Everyday című könyben bukkantam, ezt a szakácskönyvet a másik blogon már többször emlegettem. Új kedvenceim egyike, néhány gombás recept is van benne, fognak itt szerepelni a későbbiekben, remélem, alapanyag is lesz hozzá.

Hozzávalók (egy 24 cm-es kerek tortaformához):

12 dkg kukoricaliszt
12 dkg liszt
2 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
2 közepes tojás
1 ek méz
15 dkg joghurt
1,5 dl tej
2,5 dl olvasztott vaj
bors

2 ek vaj
30 dkg apróra vágott vargánya
1 közepes lilahagyma, apróra vágva

A két evőkanál vajon kis lángon megdinszteljük a lilahagymát. Hozzáadjuk a gombát, és gyakran kevergetve megpároljuk, a végén az összes levet elfőzve róla. Félretesszük.
Összekeverjük a lisztet, a kukoricalisztet, a sütőport, szódabikarbónát, sót és a borsot.
A tojást felverjük, belekeverjük a mézet, a joghurtot és a tejet, az olvasztott vajjal együtt. Hozzáadjuk a száraz keverékhez, gyorsan összedolgozzuk. Nem baj, ha egy-két csomó marad benne. Belekeverjük a gombát is, és a masszát a sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben (légkeverésen 200 fok) kb 35-40 percig sütjük. A formában hűlni hagyjuk, langyosan vagy hidegen szeleteljük.