Saturday, August 14, 2010

Császárgomba-saláta

A császárgomba 2013-ban felkerült a védett, nem gyűjthető gombák listájára!




A császárgomba (Amanita caesarea) egyik legértékesebbnek tartott gombáink egyike. Állítólag már a rómaiak is fogyasztották, nagy becsben tartottták, amire neve is utal. A meleg időjárást kedveli, általában tölgyesekben, világosabb helyeken fordul elő. Viszonylag ritka, bár kedvező időjárási körülmények (mint amilyen a mostani is) esetén nagyobb mennyiségben találkozhatunk vele, de vannak olyan évek, amikor elő sem jön. Kifejlődve narancsszín kalapos, jellegzetesen galóca külsejű, fiatalon (mint a fenti képen is) tojásra emlékeztet. Az egészen fiatal példányokkal azért legyünk óvatosak, ha szétvágva nem látszik benne a gomba sárga körvonala, inkább ne fogyasszuk el, bár kicsi rá az esély, de az ördög nem alszik, nehogy gyilkos galóca kerüljön a tányérra. Felnőttkorában arra ügyeljünk, hogy a császárgomba lemezei és tönkje sárgák. Állítólag előfordult már, hogy összekeverték olyan légyölő galócával, melynek pöttyeit az eső lemosta, ez sem jó mulatság.
Remélem, a fentiekkel azért senkit sem riasztottam el a császárgomba fogyasztásától! A piacokon ritkán találkozni vele, azoknak van inkább esélyük megkóstolni, akik maguk szedik.
A császárgomba főzve is és nyersen is fogyasztható, főzve leginkább levesként, már egy egész kevés belőle is szépen megszínezi a levet. Én is csak kevésszer találtam eddig császárgombát, a héten viszont szerencsénk volt, és egy 6 fős kis telepbe botlottunk egy ritkás tölgyesben. Néhány nappal korábban beszélgettünk egyik gombásztársunkkal arról, hogy Olaszországban, ahol nagy keletje van, többnyire nyersen, salátaként fogyasztják. Tényleg rengeteg a recept, leginkább a fiatal, tojásokat, vagy a tojásból éppen csak kibújt példányokat készítik el így.
Nálunk most így készült:

A császárgombatojásokat megtörölgetjük, a gombáról lehántjuk a burkot, kifejtük belőle a pici gombákat. Vékony szeletekre vágjuk, és egy tányéron elrendezzük. Meghintjük jóféle extra szűz olívaolajjal, sóval (a kellően sznobok használjanak valamilyen elegánsabb sót, pl. himaláját, ahogy mi is tettük), hosszúborssal, és egy kevés apróra vágott petrezselymet szórunk rá. Félórára hűtőbe tesszük, majd tálaljuk. Kiváló előétel; italajánlat: Henkel trocken.



4 comments:

Rossamela said...

Ó de gyönyörűűű!!

Shroomer said...

Tényleg rengeteg a recept, csak ugye ne hagyjuk bekapcsolva az automatikus fordítást, mert akkor azt hihetnők, hogy valami remek olasz viccgyűjteményre bukkantunk:

Hozzávalók saláta petesejt:

# 4 gomba petesejtek még zárva
# 200 g Spenót pályázati szív
# 50 g parmezán sajt borotvált

:O)

Shroomer said...

Szerencsére párszor találtam már idén, nekem a friss citromlé + olívaolaj + só és fehérbors változat jött be legjobban a vékonyra szeletelt (nyers) császárgomba mellé így előételnek. Bazsalikom, vagy petrezselyem opciós jogot fenntartom.

Zsuzsa said...

ó, nagyon jó, ezentúl használni fogom ezt a fordítóizét! :)
a zöldfűszer nem árt neki, az tuti. de csak mértékkel.