Friday, July 02, 2010

Zsályás, vargányás spagetti


Hétvégén végre kijutottunk vargányázni. Bár sok eső volt, dömping nincsen, menni kell a zsákmány után. Nyári és bronzos vargányát szedtünk, sajnos ebben a nyár eleji időszakban magas a kukacosok aránya. A legszebb darabok kerülnek a friss ételbe, a még használhatóakat szárítom. Délutánonként, zárás előtt a piacokon elég jó áron lehet már vargányát venni Budapesten is, válogassunk bátran, hátha sikerül elkerülni a kukacosokat. A méret nem garancia, az egész pici gombában is nyüzsögnek olykor, próbáljunk minél jobb kinézetű, minél keményebb darabokat keresni.

Hozzávalók (2 személyre):

25 dkg spagetti
20-25 dkg vargánya
1 ek vaj
3 ek csirkealaplé
1,5 dl tejszín
4-5 zsályalevél apróra vágva + 10-12 egészben a tálaláshoz
3-4 dkg grana padano
bors

kevés olívaolaj a sütéshez

A spagettit sós vízben megfőzzük.
A vargányát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, és egy evőkanál vajon a csirkealaplével és az apróra vágott zsályával 8 percig pároljuk. Hozzáöntjük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, egyszer felforraljuk.
A sajtból vékony forgácsokat vágunk.
Egy pici lábosban felforrósítjuk az olívaolajat. Beledobjuk a zsályaleveleket, egyszer megfordítva fél percig sütjük. Papírra szedjük.
A tányéron elrendezzük a spagettit, rámerjük a gombamártást, a tetejét grana padanóval és a sült zsályalevelekkel meghintjük. Azonnal tálaljuk.

4 comments:

nagypapi said...

Tipikusan "Gombaszedő ebédje" kategória.

Anonymous said...

Ma nálunk is vargányából volt az ebéd. Jó drágán vette a férjem - a kevésbé kukacosakat is kénytelen voltam elkészíteni (a nagyon azokat kidobtam). Te mit teszel a kukacos gombával??

Zsuzsa said...

ha kicsit kukacos nem gond, felhasználom, ami jobban, szárítom, közben a kukacok szépen eltávoznak. a nagyon kukacossal nem foglalkozom, vagy már az erdőben ott marad, vagy kidobom.

Mario Sundar said...

Nice blog you have here thanks for sharing this