Thursday, May 20, 2010

Csípős csiperkés spagetti



Még mindig csiperke, kitartás, előbb-utóbb lesz más is. Ha egyszer igazi csiperkéhez jutunk, érdemes többféle módon kipróbálni ezt a sokoldalú, kiadós, ízletes gombát. Előbbieken túl az is nagy előnye, hogy nagyon könnyű tisztítani, a füves mezőn nem igazán tud sáros lenni, nincsenek apró redői sem, ahol annyi minden megbújhat. Korábban már írtam, hogy a gombák tisztításához nagyon jó szolgálatot tesz a kissé benedvesített mikroszálas törlőkendő, nem szükséges megmosni a csiperkéket, a kendővel törölgessük át őket.

Hozzávalók (4 személyre):

40 dkg spagetti
35 dkg csiperke
15 dkg bacon
1-2 chili, vagy egy hegyes erős paprika fele
2 gerezd fokhagyma
1/2 csokor petrezselyem
2-3 ek frissen reszelt grana padano vagy parmezán

A spagettit megfőzzük.
Közben a bacont apróra vágjuk, a gombát megtiszítjuk, szeletekre vágjuk. A chilit felkockázzuk, a fokhagymát és a petrezselymet finomra vágjuk.
Egy serpenyőben ropogósra pirítjuk a bacont, majd kivesszük, és a forró kisült zsírján megpirítjuk a gombát is. Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a fokhagymát és a paprikát is, 1-2 percig kevergetve sütjük. Visszatesszük bele a bacont, belekeverjük a petrezselymet is, elzárjuk a lángot. Ha szükséges, sózzuk (óvatosan, lehet, hogy  már elég sós a bacontől).
Leszűrjük a spagettit, 2-3 evőkanálnyi főzővizet rajta hagyunk, majd összekeverjük a gombával. Tálaljuk,  a tányéron megszórjuk a sajttal.


1 comment:

Zsófi said...

ez tetszik! sajna ezt a fránya bacont egyelőre még teljes k. tésztával sem tudom összehozni, kihagyni meg nem hagynám a világért se, úgyhogy a kipróbálás pár hetet várat magára ;)