Thursday, February 25, 2010

Lilahagymás, vargányás torta

Ma már elhittem, hogy hamarosan itt a tavasz, hogy nemsokára éledezni kezdenek az erdők, hogy újra sütni fog a nap, és előbb-utóbb  a kucsmagombák is előbújnak. Ha pedig itt a friss gomba, minek őrizgessük a régit a fagyasztóban, az elmúlt két hétben három vargánya/tinóru-fogyasztó recept is elkészült, következnek is majd sorban, ahogy az időm engedi. Kucsmagombám már nincs, s erre irtó büszke vagyok, sikerült az új szezon előtt felélni a tartalékot, még ha 2009. szerényebb zsákmányt is hozott az előző éveknél.

Ez a recept a
tarte tatin (francia fordított almatorta) mintájára készült, alul a töltelék, felül a tészta és sütés után a formából kiborítva kerül minden a helyére. Eredetileg bolti csiperke van benne, és úgy sem lehet rossz, de erdei gombával készítve igazi ínyencség válik belőle. A sajt mennyiségét variáljuk ízlés szerint, a recept eredetileg 10 dkg-t ír, ez sok lehet azoknak, akik a kéksajtokat nem kedvelik, de teljesen kihagyni vétek lenne belőle.

Hozzávalók (egy 24 cm-es tortaformához):

4 közepes lilahagyma
3 el olívaolaj
30 dkg vargánya
1 tk barnacukoró
frissen őrölt bors
5 dkg dió
5-10 dkg kékpenészes sajt (nálam most gorgonzola)
30 dkg mirelit leveles tészta (kiolvasztva)

A hagymát meghámozzuk, 6-8 gerezdve vágjuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és a hagymát kis lángon, időnként megkeverve 20 percig dinszteljük.
Ha fagyasztott, darabolt gombát használunk, egy másik serpenyőben gyakran kevergetve felolvasztjuk, levét elpárologtajuk. Lehet, hogy az elején egy kis víz is szükséges alá, hogy ne kapjon oda. Ha friss gombánk van, megtisztítjuk, és falatnyi darabokra vágjuk.
A gombát a cukorral együtt a hagymához adjuk, sózzuk, borsozzuk, és időnként megkeverve még öt percig pároljuk, míg a levét el nem fővi. Hozzáadjuk a diót.
Egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát sütőpapírral kibélelünk, a gombás keveréket beleöntjük, elsimítjuk. Rámorzsoljuk a sajtot.
A tésztát kinyújtjuk, ráfektetjük a gombára, a szélét körben benyomkodjuk, a tetejét villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben (légkeverés 180 fok) 35-40 percig sütjük. 5 percig pihenni hagyjuk, majd tányérra borítjuk.

Eredeti recept: Good Food, március - vegetarian centerpiece, de húsevőknek is nagyon fog ízleni.

No comments: