Sunday, November 29, 2009

Sült gnocchi lilatönkű pereszkével, gorgonzolával



A lilatönkű pereszke (Lepista personata) az a gomba, melynek létezéséről csak két éve szereztem megdönthetetlen bizonyítékot, és bár akkor és azóta sem került nálam a kedvencek listájára, azért szezonjában egyszer-kétszer jóízűen el lehet fogyasztani. Gyönyörű lila tönkjét pedig bármikor, bármeddig szívesen elnézegetem. A lilatönkű pereszke ezekben a csapadékos, enyhe hetekben kosárszámra terem kedvenc helyein, leginkább a legeltetett mezőkön, valóságos áldás a gombamentes ősz után. Az erdei gombák, a rizike, rókagomba és társaik, vagy a vargánya novemberi hulláma idén elmaradt, nem csoda, hogy örülünk neki.

A következő ételt Malouf Mushrooms c. gombás szakácskönyve alapján készítettem, az eredeti receptben lila pereszke és sötét trombitagomba szerepel, nálam csak lilatönkű pereszke került bele, de az eredeti verziót is érdemes lehet kipróbálni. A gnocchikészítés ne riasszon el senkit, egyszerűen, és viszonylag gyorsan elkészül. Nem egy fogyókúrás fogás, bár egy személyre látszólag kis adag jut, igencsak laktató. Könnyű főétel elé előételként tálalhatjuk, vagy akár a főétel részeként, egy szelet hússal, salátával. Egyszemélyes kis formákban sütöttem, hogy szebben legyen tálalható.

Hozzávalók (4 személyre):

45 dkg krumpli
16 dkg liszt

2 dl tejszín
16-20 dkg gorgonzola (attól függően, hogy mennyire intenzíven szeretjük az ízét)
frissen őrölt bors
1,5 ek vaj
30 dkg lilatönkű pereszke (vagy lilapereszke és sötét trombitagomba vegyesen).

A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, összetörjük. A liszttel és kevés sóval összegyúrjuk, majd kettéosztjuk. Két centi átmérőjű hosszú hurkát sodrunk belőle, majd hurkát két centis darabokra vágjuk, a darabokat egy villa fokával kissé szétlapítjuk. Forrásban lévő sós vízben a felszínre jövéstől számítva két percig főzzük, szűrőkanállal papírtörlőre szedjük, kicsit hűlni és száradni hagyjuk.
A tejszínt egy kis lábosban felforrósítjuk, beletesszük a gorgonzolát, megolvasztjuk, félretesszük.
A gombát megtisztítjuk, falatnyi darabokra vágjuk.  
A vajat egy nagy serpenyőben felolvasztjuk, felforrósítjuk, és a forró serpenyőben a gombát két percig kevergetve pirítjuk. Ha ügyesek vagyunk, nem ereszt levet (ha nem, a keletkezett kevés levet leöntjük).
A tejszínes szósz felét összekeverjük a gnocchival, és egy (vagy több) sütőedény aljába simítjuk. Rászórjuk a gombát, borsozzuk, majd ráöntjük a maradék szószt. 180 fokra (légkeverésen) előmelegített sütőben negyed órát sütjük, vagy amíg egy kicsit megpirul.

Ha a tálka kiürült, a maradékot érdemes friss kenyérrel kitörölgetni.



Lilatönkű pereszkés receptek korábban:



Thursday, November 19, 2009

Fafülgombaleves



A júdásfülegomba vagy fafülgomba (Auricularia auricula-judae) az enyhe, jellegtelen ízű gombák közé tartozik, roppanós, érdekes állaga miatt azonban közkedvelt, pl. a kínai konyhában is. Itthon főként az ázsiai boltokban lehet hozzájutni szárítmányához, ha valaki nem maga szedi. A természetben tavasztól őszig megtalálható, a gombászok örömére még a szárazabb időszakokban is egy darabig, mivel nem a talajon, hanem faágon, fatörzsön terem.
Ha szárított gombával főzünk, felhasználás előtt áztassuk fél órára meleg vízbe, eredeti formáját, állagát teljesen visszanyeri.

Hozzávalók (2 személyre):

1 marék szárított júdásfülegomba
1/2 l átszűrt csirkehúsleves
2 gerezd fokhagyma
mogyorónyi friss gyömbér
1 kicsi sárgarépa
1 ek apróra vágott snidling
1 levél kínai kel, apróra vágva
4 dkg üvegtészta
szójaszósz

A gombát fél órára meleg vízbe áztatjuk, leszűrjük, ha szükséges, darabokra vágjuk. A fokhagymát és a gyömbért apróra vágjuk, teatojásba tesszük. A levest egy kis lábosban melegíteni kezdjük, beletesszük a teatojást a fűszerekkel.
Amíg a leves melegszik, a sárgarépát gyufaszálnyi darabokra vágjuk. Ha a leves forr, a gombával együtt beletesszük, a lángot kicsire vesszük. 8 percig főzzük, majd hozzáadjuk a snidlinget és a kínai kelt is. 1 percig csendesen forraljuk,  a tésztával tálaljuk. A tányérban szójaszósszal ízesítjük.

Míg a leves fő, a tésztát elkészítjük a gyártó utasítása szerint. Ezeket a tésztákat gyakran nem is kell főzni, elég forró vízben áztatni, mindig olvassuk el az elkészítési módot.

Wednesday, November 11, 2009

Előadás a gombákról



A Magyar NetGombász Közhasznú Egyesület nyilvános előadást szervez.

Az előadás címe: Fák és gombák.

Helye: Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége, II. Fő u. 68., 2. emelet (bejárat a Nagy Imre tér felől, 5 perc séta a Batthyány tértől).

Időpontja: 2009. november 27. (péntek), 17:30 - 18:30. Az előadás után lehetőség van a gombákkal kapcsolatos kötetlen beszélgetésre.

Előadó: Őri Balázs.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Tuesday, November 03, 2009

Csiperkegomba juhtúróval

Pillanatnyilag úgy néz ki, hogy az elmúlt hét mezőkön, legelőkön található gombáival le is zárult az idei nem igazán fényes gombaszezon. Az októberi esők ugyan bíztatóak voltak, de az elmúlt napokban érkezett hideg a novemberi vargányákkal kapcsolatos titkos reményeket elsöpörni látszik. Helyette legfeljebb késői laskával és téli fülőkével vígasztalódunk.
Szerencsére a múlt héten azért jutott az asztalra egy-két adag mezei csiperke, egy részét a kedvenc galambgomba elkészítési módon sütöttük meg. Az étel elkészítése nagyon gyors, egyszerű, s mindenki, akinek nincs ellenérzése a juhtúróval szemben, értékelni fogja.

Pontos mennyiségeket ezúttal nem írok, készítsünk belőle minél többet.
A csiperkét megtisztítjuk, tönkjét levágjuk (levesbe, töltelékbe jó lesz). Füstölt kolozsvári szalonnát kis darabokra vágunk.
Juhtúrót kevés tejföllel elkeverünk, éppen csak, hogy kicsit fellazítjuk vele, sózni általában nem kell. Ha van otthon petrezselyem, tegyünk bele bőven belőle.
Egy vasserpenyőt felforrósítunk, majd a lángot kicsire vesszük. A szalonnát időnként megkeverve félig megpirítjuk a serpenyőben. Közben a gombák kalapját (a lemezek felőli oldalon) vastagon megkenjük a juhtúróval. A szalonnát a serpenyő szélére húzzuk, a gombafejeket a serpenyőbe tesszük, és megsütjük. Azonnal tálaljuk, evés közben folyamatosan süthetjük, forrón a legjobb. Friss kenyérrel, de pirított tökmagos kenyérrel is igen finom.