Tuesday, July 07, 2009

Vargánya sült paradicsommal, kecskesajttal


Pici a vargánya, de mindene megvan, aranyos, formás. Sajnos megvárni már nem volt időm, míg nagyra nő, jó félkilósra, kukacmentesre, de valaki már biztos vidáman elfogyasztotta azóta.
Aki gombászik, azt tudja, hogy minden erdő tele jobbnál jobb, finomabbnál finomabb gombával, most érdemes menni. Aki inkább piacra jár, a héten ki ne kerülje, nagy mennyiségben, viszonylag olcsón - legalábbis a szokott árnál jóval olcsóbban lehet most az erdei gombákhoz jutni.
Mindig is imponáltak a végy 5 hozzávalót típusú receptek, most végre én is alkottam egyet, igaz csak véletlen. Munkás napok gyors ebédjeként kiválóan beválik, akár magában is, de aki nem fogyókúrázik, egy szelet kenyeret is egyen mellé feltétlenül. Könnyű fehér húsok köreteként is megállná helyét.

Hozzávalók (személyenként):

10 dkg vargánya
1 tk olívaolaj
3 közepes paradicsom
3-4 karika puha kecskesajt (ha van, fűszeres)

A paradicsomot negyedekre vágjuk és 200 fokos sütőben megsütjük.
Közben a gombát megtisztítjuk, falatnyi darabokra vágjuk. Az olajat felforrósítjuk egy serpenyőben és 3-4 perc alatt folyamatosan kevergetve megsütjük rajta a vargányát.
Összekeverjük a sült paradicsommal (aki a héját nem szereti, le is húzhatja, könnyen lejön), megsózzuk, tűzálló tálba tesszük. A tetejére tesszük a kecskesajtkarikákat, és még 2 percre visszatesszük a sütőbe, hogy a sajt kicsit megolvadjon.



Ha nincs fűszeres kecskesajtunk, kerülhet rá egy kevés zöldfűszer is a színhatás végett, de akkor ugye a hozzávalók száma emelkedik. :)

6 comments:

lorien said...

Hát igen, nekem marad a piac, miután a Kiskunság nem épp erdei gombájáról híres :)
Már a múlt hétvégén is szép volt a felhozatal, igaz jobbára szegfűgomba volt még csak. Remélem hétvégére hozzánk is megérkezik a vargánya.

Cérnahuszár said...

Szia!

Ha nem vagyok nagyon tolakodó, beneveztelek egy vándor-blogdíjra, mert nagyon tetszik a blogod.
Itt többet meg lehet tudni:
http://azigaziferfi.blogspot.com/

Contre

andrea said...

Kedves Zsuzsa!
Szeretnélek megkérni, hogy írd meg, kb. milyen árak reálisak a piacon az egyes gyakoribb gombákra.
És egyúttal gratulálok a blogodhoz, nagyon kedvelem.

Zsuzsa said...

Lorien, remélem, mert minden hegységben beindult, rengeteg van, csak lesz néhány élelmes vállalkozó! :)

Contre, nagyon kedves, köszönöm!

Andrea, ez nehéz kérdés, hiszen kereslet-kínálaton alapul és helytől is függ. Pesten 4000Ft általában amikor még nincs sok (Fény utcai piacon akár 6000 Ft is), aztán lecsúszik 1500-2000-re. De nap végén akár 1000 Ft alá is lemehet. Vidéken sokkal olcsóbb, Pécsett pl. már múlt hétvégén is 1500 Ft volt, Gyöngyösön szokták mérni 800 Ft-ért is. Ezek az árak általában a vargányára és a rókagombára vonatkoznak. Szegfűgomba, galambgomba, őzláb általában 1000-1500 Ft-tal ezalatt van.

Cserke said...

Kénytelen leszek piacra menni...
Remélem, az Újpestin is lesz, most csak az fér bele, de rettentően ennék már vargányát.
Mondjuk ilyen kecskéset is.

andrea said...

Köszönöm a segítséget! Pont erre voltam kíváncsi, így, ahogy írtad. :)