Friday, April 17, 2009

Medvehagymás tócsni kucsmagombával



A hegyes kucsmagomba (Morchella conica) szintén a korán megjelenő tavaszi gombák egyike, termőideje közvetlenül a cseh kucsmagomba után következik, össze is érhetnek. Sokan ismerhetik, mulccsal leszórt területeken bárhol megjelenhet, néhány éve a nagy építkezések idején külvárosi bevásárlóközpontok parkolóiban is tömegesen termett, de kertekben, parkokban is gyakori, szintén a mulcson, vagy ha friss termőföldet terítenek szét. Egyik évben nálunk is így jelent meg a kertben néhány darab (akkor olívaolajjal, újhagymával raguként végezte, friss kenyérrel), sajnos azóta egy sem. Nyersen ne fogyasszuk, érzékeny gyomrúaknak megárthat. Mutatós gomba, az ízletes kucsmagombához hasonló. Ahogy az alábbi képet elnézem, egész jó hamis pacalt is lehetne készíteni belőle, legalábbis látványra.




De most mégsem az készült, hanem a jól bevált kék sajt - kucsmagomba párosítás, medvehagymás tócsni körettel. A kék sajt arányaival érdemes játszani, keveset használva maradjon-e háttérben, erősítve a gomba ízeit, vagy legyen-e hangsúlyosabb, amikor a gomba íze csak kevéssé, inkább az állaga érvényesül. Hangulatfüggő.


Hozzávalók (2 személyre):


3 nagyobb krumpli
4 ek liszt
10 levél medvehagyma, apróra vágva
olaj a sütéshez



25 dkg kucsmagomba
1 ek vaj

frissen őrölt bors
12,5 dkg (fél doboz) mascarpone
1 vagy 2 ek kékpenészes sajt (nálam most stilton)


+ kevés apróra vágott medvehagyma a díszítéshez


A krumplit lereszeljük, levét kissé kinyomkodjuk, hozzákeverjük a lisztet és a medvehagymát. Forró serpenyőben kevés olajon kis lepénykéket sütünk belőle, jó pirosak, ropogósak legyenek. Tálalásig melegen tartjuk.
A gombát megtisztítjuk, felkarikázzuk. A vajat megolvasztjuk, a gombát rátesszük, sózzuk, borsozzuk és megpároljuk. A gomba levét majdnem teljesen elfőzzük, csak egy kevés maradjon rajta. Hozzáadjuk a mascarponét és a kéksajtot, alaposan elkeverjük, egyet forralunk rajta, és medvehagymával meghintve a tócsni mellé tálaljuk.

5 comments:

Anonymous said...

Nagyon jó.

Unknown said...

Érdemes volt összedobni a gombát, a fele pont kevés lett volna. :)

Zsuzsa said...

Igen, akkor csak én laktam volna jól. ;) Köszi. :)

kajakbela said...

Nagyon jó a Blogod, gratulálok!

Zsuzsa said...

köszönöm.