Monday, September 22, 2008

Csiperkés, mustáros marhafarok


Semmi pánik, ez a csiperke nem mostani csiperke, még nyáron került a fagyasztóba. Nagyon kellemes, jó állagú gomba, nem túl intenzív ízzel, ezért választottam ebbe az ételbe. A boros, mustáros, fűszeres marhafarokhoz kár lett volna jellegzetes ízű, kifinomultabb gombát (pl. vargányát) választani sokadik mellékszereplőnek. A csiperke nagyon jól átvette az ízeket, kiválóan simult bele a raguba.
Nigel Slater receptjét már régen kinéztem magamnak, csak az alkalomra vártam. Hűvösebb napokra ideális étel, órákig készül a sütőben, jó meleg lesz a konyhában. Nigel előmelegített sütőbe, forrón teszi be az ételt, én cserépedényben készítettem, ezért hideg sütővel indítottam. Így az össz-készülési időhöz még legalább fél órát rá kell számolni. Az eredeti receptet majdnem hűen követtem, minimális változtások vannak csak benne.



Hozzávalók (4 személyre):

1 marhafarok
1 evőkanál liszt
1 tk őrölt chili
1 púpos tk mustárpor
frissen őrölt feketebors
1 ek libazsír
2 nagy hagyma, szeletekre vágva
2 nagy sárgarépa, vastag szeletekre vágva
1/2 zellergumó, apróra vágva
4 gerezd fokhagyma, szeletekre vágva
40 dkg csiperke, darabokra vágva
2 tk paradicsompüré
4 babérlevél
néhány szál kakukkfű
1 üveg száraz vörösbor (N.S Rioját ajánl)
1 ek magos mustár
1 ek dijoni mustár
kevés petrezselyem

A marhafarkat darabokra vágjuk. Egy zacskóba szórjuk a lisztet, a chiilt, a mustárport és egy adag frissen őrölt borsot. Összekeverjük, a zacskóba tesszük a marhafarok darabokat, összerázzuk, hogy a liszt mindenütt befedje.
A libazsírt felforrósítjuk egy nagy méretű, vastagfenekű serpenyőben, és a marhafarok darabokokat körben alaposan megpirítjuk. Kivesszük, félretesszük, és beletesszük a serpenyőbe a répát és a hagymát, ezeket is megpirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a paradicsompürét és a gombát. Néhány percig főzzük, míg a gomba összeesik és kissé megpuhul (ha párolt-fagyasztottat használunk, akkor addig, míg szétolvad).
A csontos darabokat és a zöldségeket egy cserépedénybe (vagy nagy méretű jénai tálba) tesszük, ráöntjük a bort. Sózzuk, borsozzuk, és 150 fokos sütőben letakarva 2-3 órát sütjük. A sülési idő a marhafaroktól függ, a vége felé ellenőrizzük néha, hogy elég puha-e. Egyszer-egyszer
meg is keverhetjük. Az utolsó néhány percre belekeverjük a mustárt, majd tálaláskor a petrezselymet is. Krumplipürével tálaljuk.

Nigel az elkészült ragut hűlni hagyja, éjszakára hűtőbe teszi, és másnap melegítés előtt leszedi róla a zsírt. Nekem erre nem volt időm, de akik jobban vigyáznak az alakjukra, mindenképpen őt kövessék.

Egyik kedvencemet, Luka Enikő Merlot-ját nyitottuk hozzá. Ez kissé mellényúlás volt, nem igazán illett hozzá, de legalább megértette velem, hogy az ember nem ihatja mindenhez a kedvenc borát. :)

3 comments:

nagypapi said...

Aaah...
Ezek a potok nagyon jók tudnak lenni, gusztustz kaptam rá. Mostanában feltűnően szép farkincákat látok, színte kelletik magukat. Holnap kilovagolok csiperke nézőbe, de teszek mellé egy kevés trombitát is.

Zsuzsa said...

Remélem, lett csiperkéd. A marhafarok valóban kezd visszajönni a divatba, ez jó hír. Pláne a kutyának, az aztán igazán boldog volt a potyadéktól. :)

Newnan Washing Machine Repair said...

Veery creative post