Monday, August 04, 2008

Citromos, vargányás spagetti bazsalikommal


Amerre mi jártunk hétvégén, már lecsengőben a vargányahullám, jórészt elöregedett példányokat találtunk. Szerencsére került a kosárba néhány fiatal is.
Ez a baj ezzel a vargányával, 1-2 hétig terem, aztán a hőségben, csapadék híján leáll, ki tudja, mikor látjuk legközelebb. Azért ezen a nyáron panaszra nincs okunk.

Nagyon egyszerű ez a vargányás spagetti, gyorsan el is készül, gyakorlatilag a tészta főzési idejével kell számolni. Mint az összes ilyen egyszerű ételnél, itt is nagyon fontos a hozzávalók minősége. Friss, kemény vargányákat használjunk, válasszunk hozzá jóféle tésztát, lehet egy kicsit drágább fajta is, jó minőségű extraszűz olívaolajat, friss bazsalikomot. A saját termésű biocitromot evidensnek tekintem. ;)

Hozzávalók (2 személyre):

25 dkg spagetti
25 dkg vargánya
extraszűz olívaolaj
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
bors (ha van, hosszú bors is lehet)
4 tk frissen kinyomott citromlé
1 csokor bazsalikom

A spagettit sós, forrásban lévő vízben feltesszük főzni.
Közben a vargányát megtiszítjuk, szeletekre vágjuk. Egy nagy serpenyőben kevés olívaolajat forrósítunk, rádobjuk a vargányát, 3-4 percig kevergetve pirítjuk, míg picit összeesik. Ha nagyobb adagot készítünk, érdemes két részletben sütni, hogy ne eresszen levet, és inkább süljön, mint párolódjon. Hozzáadjuk a fokhagymát, egy-kettőt még keverünk rajta, majd lehúzzuk a serpenyőt a lángról.
A tésztát leszűrjük, visszatesszük a fazékba, olívaolajjal bőségesen meglocsoljuk. Sózzuk, borsozzuk, a citromlevet is hozzáadjuk, beletépkedjük a bazsalikomot. Jól összekeverjük, tányérokba tálaljuk, és tetejére halmozzuk a spagettit. Egy-két bazsalikomlevéllel díszíthetjük a tetejét.


6 comments:

Anonymous said...

Szeretném a héten kipróbálni. :)

Zsuzsa said...

Remélem, találsz hozzá anyagot. :)

Anonymous said...

sziasztok!

Tudna valaki segíteni , hol lehet vásárolni Budapesten nem túl sok (20-30dkg) vargányát? Azt hiszem a héten a Flórián piacon átvertek: vargányának néz ki, amit adtak, de semmiféle olyan illata és íze sincs mint kellene...

Zsuzsa said...

Szezonjában nagyobb piacokon mindig van. Ha bizonytalan vagy, kérd el az árusítási engedélyt, azon rajta van, milyen fajta gombát árul. Ennek egyébként jól látható helyen a gombakupac mellett kell lennie. A Metróban is szokott lenni, előcsomagolva, de az nem annyira friss.

Rossamela said...

A "saját termésű biocitrom"-ra szeretnék rákérdezni. Az egyik barkácsáruházban láttam citromfát, citrom is van rajta, erőst gondolkodom rajta, hogy majd ha lesz helye, szeretnék egyet.
Megél? Elbírok vele? Mire kell figyelni, ha életben akarom tartani?

Zsuzsa said...

A saját biocitrom akkor még csak terv volt, most tavasszal lett két citromfám, de mikor fognak teremni, nem tudom. Napos teraszon egyelőre jól érzik magukat, és benn kell teleltetni, lehetőleg nem szobában, hanem hűvösön. Több ismerősömnek is van, szépen teremnek mindenféle hókuszpókusz nélkül.
De lehet kapni fagyálló citromfát is kertészetekben.