Monday, July 28, 2008

Fokhagymás csiperke - a gombaszedő vacsorája


A nagyspórás csiperke vonzó tulajdonsága, hogy húsa jó vastag, tömör, kiadós. Emelett elég nagyra is megnő, nem kell vele sokat vacakolni, 2-3 darabbal el lehet intézni a vacsorát. Különösen, ha egy fárasztó, gombaszedéssel töltött nap után néhány perc alatt kell összedobni. Egy személyre, friss kenyérrel és egy pohár jóféle fehérborral tökéletes egy ekkora adag. Még azt is el tudom képzelni, hogy az ember erőre kap tőle, energiával telítődik, és vígan hozzálát a gombazsákmány több órás, éjszakába nyúló feldolgozásához.

Hozzávalók (1 személyre):

20 dkg csiperke
1 tk vaj
6-8 gerezd fokhagyma
1 nagyobb paradicsom
hegyes erős zöldpaprika, ízlés szerint

A csiperkét megtisztítjuk, apróra vágjuk. A fokhagymát vékony szeletekre vágjuk. A vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, felforrósítjuk, és néhány perc alatt megpirítjuk rajta a gombát és a fokhagymát.
Közben egy kis lábosban vizet forralunk, a paradicsomot rövid időre belemártjuk, hogy könnyen lejöjjön a héja. Meghámozzuk, felkockázzuk. A zöldpaprikát csíkokra vágjuk.
A gombát sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a paprikát, és még egy percig kevergetve kicsit pirítjuk. Végül belekeverjük a paradicsomot is, átforrósítjuk, de azt már nem főzzük. Forrón, friss kenyérrel tálaljuk.

5 comments:

Unknown said...

Na és a vargánya hegyekkel mi lett? Ajándékként végezte? Az is méltó kimenetel...

Zsuzsa said...

Egy része ajándék lett (remélem, az ünnepelt ezentúl nem várja el minden évben, mert nem tudom garantálni:) ), plusz sanyarú időkre eltéve, plusz rántott vargánya, plusz még valami, ami majd remélem, jön a blogra. Még egyszer köszi. :)

nagypapi said...

Ez plágium!!!
Kikérem magamnak!
Méghogy "gombaszedő izéje..."
Na!! :))

Unknown said...

imádjuk fokhagymával a gombát! ;) habár nálunk fehérbor és kakukkfű kerül bele - így zöldségesen még nem próbáltam, bár nekem is nagyon hasonló volt a vacsim, ha a gombát lecseréljük sárga cukkínire (megdobott vele az egyik kolléganőm... meg egy kis szederrel is... abból fagyi lett... ;) )

Zsuzsa said...

Bocsánatért esedezem, meg is akartam csillagozni, hogy Ady Endre, izé Nagy Papi, csak amilyen szertelen vagyok, kiment a fejemből. :))


Beatbull, a kakukkfű nálam is nagyon esélyes volt, mivel közvetlen a csiperke mellett nőtt mezőnyi méretekben, szedtem is egy csomót, de győzött ez a verzió. Kakukkfű jobb sorsát várja.
Először megijedtem, azt hittem, a szedret is a sárgacukkínihez tetted. Bár színben jól menne.