Sunday, January 28, 2007

Csirkemell kucsmagombamártással


Egyetlen adag szárított cseh kucsmagombát (Ptychoverpa bohemica) tettünk el tavasszal, még az is rajta volt az üvegen, hogy április 15-én. Úgy döntöttem, nem érdemes vele megvárni a következő szezont, itt az ideje felhasználni. Optimista vagyok, bizakodom, hogy a furcsa tél ellenére csak helyreáll a rend, és 2-3 hónap múlva már újra száríthatunk. Így hát feléltük az aranytartalékot, legközelebbi kucsmagombás ételem már friss alapanyagból fog készülni.

Hozzávalók (4 főre):

40 gr szárított kucsmagomba
50 dkg filézett csirkemell
5 ek olíva olaj
1 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
2 nagy sárgarépa
2 dl száraz fehérbor
3 dl húsleves
2 dl tejszín

bors
szerecsendió

A kucsmagombát fél órára meleg vízbe áztatjuk, majd leszűrjük.
A hagymát apróra vágjuk, a sárgarépát a nagyobb fokú reszelőn lereszeljük, a fokhagymát átnyomjuk. 3 ek olívaolajat felforrósítjuk, és a hagymát, fokhagymát, sárgarépát közepes lángon 5 percig kevergetve sütjük rajta. Hozzáadjuk a kucsmagombát, és további 2-3 percig kevergetve sütjük. Felöntjük a borral és a húslevessel, és nagy lángon forraljuk, amíg majdnem az összes levét elfővi. Hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, kevés szerecsendiót reszelünk rá. Néhány percig még forraljuk, hogy kicsit besűrűsödjék.
Közben a csirkemelleket félbevágjuk, kicsit kiklopfoljuk. A grillsütőt előmelegítjük. A csirkemell darabokat olívaolajjal megkenjük, és a grillsütőben néhány perc alatt megsütjük. A kucsmagombamártással, tésztával tálaljuk.

Sunday, January 21, 2007

Rigatoni pirított diós, borókás-gines vegyes gombával




Rókagomba, galambgomba, pirulógalóca, érdes tinóru, céklatinóru volt ebben a fagyasztott adagban, amit villámgyors vacsorakészítéshez vettem elő. Nagy előnye az így eltett gombának, hogy már nem kell sokat főzni, bőven elkészül, amíg a tészta vize felforr és a tészta kifő. Általában csak magában párolom meg a gombát, de néhány adagot párolt hagymával is fagyasztottam, ez is azok közül volt. Mivel erről teljesen elfeledkeztem, így kellemes meglepetésként ért, hogy ennyivel is rövidült az elkészítési idő.

Hozzávalók (2 személyre):

25 dkg rigatoni

20 dkg fagyasztott vegyes gomba
1 közepes hagyma
2 ek vaj
6 szem boróka
1 tk liszt
5 cl gin
2 dl tejszín
só, bors

1 marék dió

A tésztának vizet teszünk fel, amikor felforrt, beletesszük a tésztát, kifőzzük, leszűrjük.
Közben a hagymát felaprítjuk, és a vajon megpároljuk. Hozzátesszük a borókát és a gombát, pár perc alatt felolvasztjuk. Ha esetleg engedne még egy kis levet, azt elforraljuk. Nagyobb lángra vesszük, és hozzáadjuk a gint. Amikor a nagyja elpárolgott, megszórjuk a liszttel, egy percig kevergetjük, majd felöntjük a tejszínnel. Sóval, frissen őrölt borssal meghintjük, 1-2 percig kis lángon forrni hagyjuk.
A diót felaprítjuk, száraz serpenyőben közepes lángon folyamatosan kevergetve megpirítjuk.
Tálaláskor a tésztát tányérra halmozzuk, a mártást ráöntjük és a pirított dióval megszórjuk.

Wednesday, January 03, 2007

Konyakos vargányakrémleves

A tavalyi augusztus szerencsére tekintélyes vargányatermést hozott. Ilyenkor nemcsak mélyhűteni szoktunk, hanem szárítunk is. A szárított gomba kevesebb helyet foglal, könnyebb tárolni, másrészt ha csak kevésre van szükség egyszerre, pár darabot is ki lehet venni belőle. Szárított vargányát mostmár szinte minden nagyobb élelmiszerüzletben lehet kapni, de ebből is legjobb a házi készítésű. Vigyázni kell, mert szeretik az ételmolyok, én jól záródó befőttes üvegben szoktam tartani.



Hozzávalók:

50 gr szárított vargánya
2 ek olaj
1 csomó petrezselyem, apróra vágva
1,5 l erőleves (jobb híján kockából)
1 ek liszt
bors
szerecsendió
3 cent konyak
tejszín

A szárított vargányát egy órára forró vízbe áztatjuk, majd óvatosan leszűrjük, az áztatólevet félre tesszük. Az olajat felforrósítjuk, rádobjuk a petrezselymet és a gombát, rövid ideig kavargatjuk, majd az áztatólevet is hozzáadjuk. Kis lángon pároljuk, amíg a levét el nem fővi. A liszttel megszórjuk, elkeverjük, majd felöntjük az erőlevessel. Borssal, kevés szerecsendióval ízesítjük, majd botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a konyakot, még egyszer felforraljuk. Tálaláskor ki-ki ízlése szerint tehet hozzá tejszínt.

(Albert-Jászai-Rauch: Vadon termő gombák receptkönyve alapján)